Castrul roman Porolissum

castrul-roman-porolissum

A fost candva o lume in care pacea era cel mai pretios lucru de pe lumea asta, tocmai pentru atunci cand ceva lipseste atunci i se simte cel mai mult lipsa, importanta.

In ziua de azi pacea o normalitate a carei importanta nu o simti decat cand o piezi, este o stare care pentru noi tine de normalitate si nu prea realizam decat poate privim catre ale hotare mai putin linistite decat noi, de fapt chiar lipsiti de aceasta liniste.

Teama pentru viata, pentru pastrarea ei, o nesiguranta care incet erodeaza tot din ceea ce a fost un om. Pentru acesti oameni singurul tel este viata, libertatea, sa traiasca pe un pamant care nu va sari in aer in orice moment dintr-o clipa de furie nebuna a unuia care a facut pact sa semene razboiul pe pamant din motive politice, religioase, etc

Era o vreme cand aceste razboaie au vizitat aproape fiecare parte din aceasta lume. O parte de istorie zdruncinata de groaza, moarte, durere, pierderi.

Acesta este momentul in care trebuie sa multumim pentru fireasca pace.

Ma gandesc cu groaza la strabunica mea care statea cu copilul ei mic (bunica) printre transee de razboi. Nimeni nu poate intelege si simti decat atunci cand traieste. Urmele razboiului i-a adus o viata scurta strabunicii mele, boala care in cele din urma a luat-o dintre cei vii, iar strabunicul a avut aceeasi soarta dar si mai grea, participand chiar la razboi. A rezultat un copil orfan de mic, bunica … Asadar sa multumim pentru pace pentru ea reprezinta suprema libertate.

Aceleasi povesti cutremuratoare sau poate si mai adancite de durere, atat fizica si sufleteasca mai ales ca mijloacele de ingrijire a ranitilor nu erau asa de aprofundate, avansate ca si acum, se petreceau si in anul 106 d.C. cand incepuse al doilea razboi impotriva dacilor. Pe atunci imparatul roman Traian pentru a intari orasul a fortificat zona.

Era vorba de un fort construit din lemn si piatra si poate gazdui circa 5000 de soldati (erau soldati transferati din Britania, Spania, Galia).

Castrul roman Porolissum gazduia un oras de origine daca, care mai apoi devenise si capitala a provinciei, acest lucru fiind hotarat datorita infloririi economice a comertului pe care o cunoastea in acea perioada. Denumirea primita dupa ce a fost stabilita ca si capitala era de Dacia Prolissensis, in anul 124 d.C.

Perioada de dezoltare a dus la aparitia asezarilor omenesti si la reconstructia cetatii, fiind doar din piata de aceasta data (in timpul domniei lui Marcus Aurelius). Chiar daca la inceput a fost ridicat ca baza militara daco-romana, de-a lungul timpului a primit diverse utilizari. De la centru administrativ in anul 124 i.C. in timpul lui Hadrian sub denumirea de Dacia Roro

 

November 2, 2015

Posted In: Atractii

Tags: